Konsultacje w zakresie neofobii żywieniowej

klocki, puzzle i literki

Prowadzimy konsultacje w zakresie neofobii żywieniowej oraz terapię tego zaburzenia. Ofertę kierujemy do rodziców, którzy ze względu na wąski zakres spożywanych przez ich dzieci produktów i potraw, martwią się zdrowiem i prawidłowym rozwojem swoich pociech.

Neofobia żywieniowa to postawa nacechowana niechęcią, lękiem i w konsekwencji unikaniem oraz odmawianiem spożywania nowych produktów. Taka wybiórczość pokarmowa niesie za sobą zaburzenia odżywiania. Neofobia żywieniowa pojawia się najczęściej pomiędzy trzecim a piątym rokiem życia, czyli w momencie, kiedy dieta małego dziecka poszerza się o nowe produkty. Istotne jest zauważenie w odpowiednim okresie rozwoju dziecka, czy jego menu nie jest ograniczone do kilku ulubionych produktów. Najbardziej problemowe są owoce i warzywa, a także mięso. Jeśli dziecko ich unika, istnieje prawdopodobieństwo, że cierpi na neofobię żywieniową.

Kiedy zgłosić się do specjalisty z zakresu neofobii żywieniowej?

We wszystkich przypadkach problemów z jedzeniem występujących w przebiegu rozwoju dziecka, w szczególności jeśli dziecko:

  • je tylko w domu – nie je i nie próbuje posiłków poza domem, co w konsekwencji oznacza brak jedzenia przez kilka godzin, a nawet przez cały dzień, ponieważ spędza ten czas poza domem; dziecko chudnie lub nie rośnie
  • ma problemy z integracją sensoryczną: nie lubi się brudzić, moczyć rąk, nie dotyka produktów spożywczych, ma odruch wymiotny na zapach lub smak oferowanych potraw, w tym owoców czy warzyw, odczuwa dyskomfort i stres podczas dźwięku przeżuwania, gryzienia i połykania pokarmów przez osoby z otoczenia
  • wypluwa jedzenie, wymiotuje, płacze; opuszcza miejsca, w których znajduje się jedzenie
  • reaguje paniką na nowości na talerzu lub przejawia niechęć do spożywania nieznanych mu produktów (również tych wyglądających na znane, ale podanych w innej formie niż zazwyczaj)
  • je tylko kilka produktów dziennie, np. suchy chleb, jogurt konkretnej firmy, odcedzony rosół z jednym rodzajem makaronu, frytki z sieciowego fast foodu itp. – głód zaspokaja zawsze tymi samymi produktami. W takim przypadku problemy będą się nasilać wraz z upływem czasu.